Obrnite svoj telefon :)

Staranje kože

Staranje je biološki proces, pri katerem se postopno slabšajo fiziološke funkcije organizma.

Proces staranja delimo na notranje (endogeno) in zunanje (eksogeno). Notranjemu staranju se ni moč izogniti. Je genetsko pogojen in neizogiben. S staranjem se nam spreminjajo koža, maščobno, mišično ter kostno tkivo. Za zunanje staranje pa so odgovorni zunanji dejavniki. To so UV žarki (fotostaranje), kajenje, stres in slaba prehrana. Na zunanje dejavnike lahko vplivamo sami in s tem upočasnimo proces staranja. Kot zanimivost lahko povemo, da so svetlopolti ljudje bolj podvrženi fotostaranju kot temnopolti.

Koža se s starostjo spreminja, zato moramo zanjo še posebaj poskrbeti. S staranjem prihaja do slabše proizvodnje vitamina D, koža se počasneje celi, slabša je cirkulacija in prekrvavitev. Koža ima tudi slabšo zaščitno vlogo, slabša je termoregulacija, zmanjša se izločanje loja in znoja. S staranjem prihaja tudi do upadanja kolagena, elastina in hialuronske kisline. Kolagen je komponenta usnjice in začne upadati po 35 letu. Kot posledica so vidne gube na obrazu in zmanjšana elastičnost kože.

Kako negujemo starajočo kožo?

Poskrbeti moramo za vnos uravnotežene prehrane, zdrav način življenja, ustrezno SPF zaščito pred soncem, izogibamo se kajenju ter za ustrezno nego obraza in produkte. Da preprečimo degradacijo kolagena moramo pravočasno poskrbeti za vnos vitamina C. Vitamin C je koencim, ki je potreben v procesih tvorbe kolagena ter antioksidant, ki poskrbi za degradacijo prostih radikalov na kolagen. Kot antioksidante se priporočajo tudi vitamin A, E in koencim Q. Sestavine, ki se najpogosteje uporabljajo pri negi starajoče kože so UV filtri za zaščito pred soncem, vlažilci, AHA, BHA, PHA kisline, peptidi, retinoidi, antioksidanti ter vlažilci.

Nega starajoče kože.
" Staranje je samo druga beseda za življenje."

Prva pomembna koraka pri negi obraza za starajočo kožo sta uporaba vlažilne kreme in SPF kreme. Dobra vlažilna krema lahko vsebuje glicerol, sorbitol, ureo, pantenol, aminokisline in hialuronsko kislino. Hilauronska kislina je učinkovita sestavina, ki intenzivno vlaži kožo, ob enem pa zapolni manjše gubice na obrazu, vratu in dekolteju ter zmanjša znake staranja. Lahko bi rekli, da je hialuronska kislina poglavitna sestavina v izdelkih za starajočo kožo. Kreme z SPF zaščito so izrednega pomena saj ščitijo našo kožo pred UV sevanjem in s tem preprečujejo poškodbe kolagenskih vlaken. Sestavine kot so antioksidanti "lovijo" proste radikale, ki se tvorijo na koži po izpostavitvi UV žarkom in varujejo pred zgodnjim staranjem. Izdelki za starajočo kožo morajo vsebovati hidroksi kisline. Te namreč povzročjo luščenje povrhnice, s tem pa stimulirajo njeno obnovo, gradnjo kolagena in imajo vlažilni učinek.

Izvedite več o naših tretmajih in storitvah

Hvala vam! Vaš prispevek je bil prejet!
Oops! Something went wrong while submitting the form.