Obrnite svoj telefon :)

Celulit

Celulit je nadležna sprememba kože, ki vpliva na samozavest mnogih žensk.

V času ko se bliža poletje pa boj z celulitom postaja vse večji. Vse si želimo popolnega telesa in gladke kože, zato se mnoge ženske za odpravo celulita zatečejo k uporabi antcelulitnih krem, k dieti, masažam ter športnim aktivnostim.

Kaj je celulit?

Celulit je sprememba maščobnega tkiva, ki je povezana s strukturnimi spremembami podkožja (subcutisa). Osnovna celica podkožja je adipocit. Združeni so v lobule po 30 adipocitov, katere jih razmejujejo vezivne pregrade, kot so kolagena in elastična vlakna, krvne in limfne žile. S povečanjem maščobnih celic se zmanjšuje medcelični prostor, pojavi se povečan pritisk na krvne in limfne tokove, kar ovira cirkulacijo. Skrajne posledice slabe cirkulacije so nabiranje tekočin in odpadnih snovi, pomankanje kisika in zmanjšan dotok hranljivih snovi, zaradi česar tkivo propada. Celulit je predvsem estetski problem žensk, ki se pojavi že v adolescenci, doleti pa kar 80-90% žensk. Celulit popularno  imenujemo »pomarančasta koža«, kaže pa se v neenakomernih vdolbinah in izboklinah na stegnih, bokih, zadnjici, trebuhu, nadlahti, zatilju in pod brado. Vzrokov in razlogov za celulit je več. Med pomembnejšimi so nepravilen način življenja, premalo gibanja, kajenje, pretesna oblačila, pitje alkohola, nepravilna prehrana, slab metabolizem, debelost, hormonske spremembe, puberteta, psihični vzroki kot sta stres in apatija. Velike spremembe v tej smeri lahko povzroči tudi nosečnost, svojo vlogo v tem procesu pa ima tudi genetika. Ko govorimo o celulitu, ne smemo zanemariti genetske nagnjenosti k temu problemu, izpostaviti pa je potrebno delovanje ženskih hormonov, ki pomembno vplivajo na samo strukturo celulita. Kar 80% žensk namreč trpi zaradi celulita, pri moških pa ga je le redko opaziti.Celulit se lahko prične razvijati že v puberteti, vendar takrat še ni opazen in izražen. Raziskave kažejo, da za eno izmed oblik celulita, trpi več kot 90% žensk.

Stanje celulita se ocenjuje po NÜRNBERGER-MÜLLERJEVI lestvici:

  • Faza 0: Površina kože na stegnih in zadnjici je gladka, ne glede na to ali bolnik stoji ali leži.
  • Faza I: Površina kože je gladka, ne glede na to ali bolnik stoji ali leži. Vščipti test pokaže videz »pomarančne kože«.
  • Faza II: Površina kože je gladka le v ležečem položaju, »pomarančna koža« se pokaže v stojem položaju.
  • Faza III: »pomarančna koža« se vidi tako v ležečem kot v stoječem položaju.

Celulit je izredno težko popolnoma odstraniti. Na voljo pa imamo mnogo načinov kako ga lahko omilimo. Na tržišču se nahaja ogromno kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo minerale, vitamine, izvlečke zdravilnih rastlin in učinkovine, ki simulirajo krvni obtok. Da se znebimo celulita s pomočjo kozmetike je lahko učinkovita pomoč, a za dolgotrajne rezultate moramo k temo pristopiti celostno. Namen anticelulitnih tretmajev je odstranitev odvečne vode, ki zastaja v intercelularnem matriksu, razgrajevanje maščobnih blazinic ter zaviranje njihovega ponovneganastajanja, učvrstitev in gladenje kože, kar dosežemo z vgraditvijo kozmetično učinkovitih snovi (KUS) v kozmetični izdelek. KUS, ki jih vgrajujejo v kozmetične izdelke imajo lipolitičnodelovanje (razgradnja maščob), antiedemičnio delovanje (pospešitev izločanja vode), zvišajo mikrocirkulacijo, krepijo kapilarne stene – izboljšajo tonus, zmanjšajo propustnost ter z drugimi dodatki za izboljšanjo elastičnost in čvrstost kožnega tkiva. Kozmetični izdelki za ta namen so lahko v različnih tehnoloških oblikah (kreme, geli, spreji, kopeli, obliži idr.).

Z redno uporabo anticelulitnih izdelkov se videz pomarančne kože sčasoma bistveno izboljša.

Najpogosteje uporabljene KUS v anticelulitnih izdelkih:

  • ksantini: kofein, aminofilin, teofilin, rastlinski ekstrakti s ksantini – lipolitično delovanje
  • retinoidi: retinojska kislina (vpliv na kolagenska vlakna in mrežo elastičnih vlaken v koži)
  • rastlinski ekstrakti: npr. kostanj, bršljan, Ginko biloba, beli hrast, zeleni čaj, limona, kola, koprc, ječmen, majaron, aloe vera, detelja, jagode, alg idr.
  • L-karnitin: prenaša maščobne kisline v mitohondrije; pospešitev njhove oksidacije.

Številne rastline so zakladnica številnih učinkovin in postajo vedno bolj priljubljen vir sestavin za kozmetične izdelke, saj vedno znova spoznavamo, kako zelo učinkovite rešitve ponuja narava. Ker je število rastlinskih sestavin, ki jih uporabljamo v kozmetiki ogromno, bova predstavili izbor rastlin, katere so najučinkovitejše.

Agrumi: limone, pomarančne in grenivke vsebujejo flavanone, kot sta hesperidin in eriocitrin, ki podobno kot sorodni flavononi iz grozdja, sliv, marelic in češenj stabilizirajo kapilare, zmanjšajo njihovo prepustnost in tako zmanjšajo edeme tkiva.

Divji kostanj: izvlečki divjega kostanja imajo zaradi prisotnosti obilice različnih sestavin dobre protivnetne lastnosti, zmanjšajo prisotnost oteklin in zastajanja tekočine. Izmed vseh sestavin je v izvlečku najbrž najbolj znan kompleks triterpenskih saponinov, ki se imenuje escin. Escin poveča tonus žilnih sten (ti. vazokonstrikcija) ter posledično izboljša prekrvavitev, deluje utrjevalno na stene kapilar in zmanjša njihovo prepustnost, zaradi česar zmanjša zastoj tekočin v okoliških tkivin in lokalne otekline.

Azijska centella (Centella asiatica): Tako kot divji kostanj je tudi centella bogata s triterpenskimi saponini, ki izboljšajo tonus kapilar, vendar na nekoliko drugačen način kot to počne divji kostanj. Azijska centella namreč lahko poveča tvorbo kolagenskih vlaken znotraj ožilnega sistema, s čimer mikrokapilare pridobijo na elastičnosti. Azijska centella vzpodbuja nastanek kolagena tudi v podkožnem tkivu, zaradi česar se poveča tudi elastičnost kože; hkrati pa vzpodbudi nastanek fibroblastov in prepreči delovanje encimov, ki so odgovorni za razkroj tkiv in tako upočasni proces staranja kože.

Ginko(Ginkgo biloba L.): izvleček ginkovih listov je bolj znan za preprečevanje in zdravljenje kognitivnih motenj, vendar so dokazali, da njegovi flavonoidi delujejo tudi vazokinetično in lipolizno, zato je primeren za zmanjševanje celulita.

Rjave alge (Fucus vesiculosus): Rjave alge vsebujejo večje količine joda, polisaharidov, nekaj aminokislin ter vitaminov in mineralov. Prav prisotnost joda, ki je vezan na aminokisline, lahko vpliva na celulit. Jodirane aminokisline namreč vplivajo na lokalno presnovo maščob oz. preprečijo lokalno nastajanje maščobnih blazinic.

Kofein: Čisti kofein je bel prah brez vonja in grenkega okusa. Ta alkaloid pridobivajo iz kave, vsebujejo pa ga tudi izvlečki zelenega čaja in kakava. Kofein vpliva na beta receptorje, ki so odgovorni za razkroj maščob (lipolizo) v telesu. Ko so receptorji vzdraženi, se lipoliza poveča, posledično se lokalno prisotne maščobe razgradijo in sprostijo v obliki maščobnih kislin.

Borovnica (Vaccinium myrtillus): Borovnice so bogate z antocianidini, tanini in flavonskimi glikozidi. Tudi izvleček borovnice poveča vzdržljivost kapilar, izboljša mikroprekrvavitev ter zmanjšuje iztek tekočine v okoliška tkiva. Vsekakor pa gre pri borovnici za precej drugačno delovanje, saj ni bogata s saponini, temveč vsebuje obilico flavonoidov. Flavonoidom oz. bioflavonoidom (med katere spadajo tudi antocianidini) se mora izvleček borovnice zahvaliti za pozitivne učinke na prekrvavitev, ne smemo pa pozabiti, da so antocianidini hkrati odlični antioksidanti.

Izvedite več o naših tretmajih in storitvah

Hvala vam! Vaš prispevek je bil prejet!
Oops! Something went wrong while submitting the form.